Workshop om ”samtal för levnadsvaneförändringar”

Den 25:e november deltog SmT i en digital workshop om ”Samtal för levnadsvaneförändringar” som anordnades av Svensk sjuksköterskeförening. Medlemmarna var inbjudna för att ha interaktion om hur de använder motiverande samtal med patienter/klienter och även tala om utmaningar som uppstår.

I workshopen föreläste Maria Högberg som är bland annat leg. sjuksköterska, tobaksavvänjare och MI-utbildare (Medlem i MINT) om Nationellt vårdprogram via ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling

Referat från workshopen:

Vikten av att använda motiverande samtal i kontakt med personer som behöver stöd och råd i levnadsvaneförändringar och att använda samtalsteknik togs upp. Deltagarna jobbade med hur man kan samtala i ämnena tobak, alkohol, fysisk aktivitet och kost. Genomgång i MI andan och motivationsprocessens fem stadier gjordes och Maria berättade om att “effekten av samtalet är större om vi tänker på att reflektera mer (70%) än att ställa öppna frågor (30%).”

Tre olika rådgivningsnivåer vilka är:

-Enkla råd

- Rådgivande samtal

- Kvalificerat rådgivande samtal

I arbetet mot levnadsvaneförändring är det så viktigt att erbjuda stöd och börja med förändringssamtal om intresse finns, även om det blir bara enkla råd som ges. Det är även väsentligt med uppföljning och dokumentation.



*Vårdprogrammet utgår från Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor från 2018. Liksom i de nationella riktlinjerna avgränsas levnadsvanorna till alkohol- och tobaksbruk, matvanor och fysisk aktivitet. Målgruppen är dock i första hand vårdpersonal som möter patienter, och chefer från och med första linjens vård. Vårdprogrammet vill ge vägledning och inspiration för hur hälso- och sjukvårdens arbete med ohälsosamma levnadsvanor kan ske i det dagliga arbetet. Förenklat kan det uttryckas som att de nationella riktlinjerna anger vad som bör göras, medan vårdprogrammet ger vägledning hur det kan ske.

https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/halsoframjande-arbete/regionalt-vardprogram-ohalsosamma-levnadsvanor/

*Verktyg, stöd och kunskap om hur hälso- och sjukvårdspersonal kan stödja tobaksbrukare att sluta använda tobak finns på:

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/levnadsvanor/stod-i-arbetet/samtal-om-tobak/