Rökning och snusning inför operation
Det är viktigt att undvika att röka i samband med en operation. Risken för komplikationer under och efter en operation kan minskas med hälften om du undviker att röka några veckor innan och efter operationen.
Risker med rökning i samband med operation
Rökning är skadligt på flera sätt för dig som opereras:
Operationssåret läker långsammare.
Immunförsvaret fungerar sämre.
Risken för att du får en infektion i operationssåret ökar kraftigt.
Risken för komplikationer i hjärtat, lungorna och blodkärlen i samband med operationen ökar kraftigt.
Kolmonoxiden i cigarettröken gör att blodets förmåga att ta upp syre blir sämre. Det som händer är att syret trängs undan från de röda blodkropparna. Dessutom dras kapillärerna, de allra minsta blodkärlen, samman. Detta gör att tillgången på syre minskar i olika kroppsdelar.
Ett operationssår är beroende av bra blodförsörjning för att läkningen ska komma igång. Det gäller för hud och andra mjuka vävnader, men även för skelettet.
Läs mer om hur rökning och snusning påverkar kroppen.
Hur länge behöver jag undvika att röka?
Det allra bästa är att undvika att röka både före och efter operationen.
Så här länge behöver du undvika att röka:
Helst 8 veckor, men minst 4 veckor före operationen.
Helst 8 veckor, men minst 4 veckor efter operationen.
Det gäller för alla typer av operationer, vid både större och mindre ingrepp.
Under den här tiden är det viktigt att du slutar röka helt. Det räcker inte att du minskar mängden tobak.
Minst sex veckors rökstopp efter en akut operation
Ibland kan du behöva opereras akut, alltså inom en kort tid. Det kan till exempel vara om du har varit med om en olycka och brutit benet. Då finns oftast inte möjligheten att sluta röka före operationen. Det är ändå viktigt att du inte röker under de timmar eller dagar som är kvar till operationen. Det är framför allt viktigt att du fortsätter med uppehållet i minst sex veckor efter operationen.
Berätta för läkaren att du röker och vill sluta röka före operationen. Du blir då erbjuden hjälp för att kunna hålla dig rökfri fram till operationen, och även minst sex veckor efteråt.
Du kan få stöd och hjälp om du vill sluta röka
En del klarar att göra rökstoppet utan att få hjälp, men de flesta behöver professionell hjälp. Läs om hur du kan få hjälp att sluta röka.
Möjligheten att bli rökfri ökar om du använder nikotinläkemedel och receptbelagda läkemedel.
Det finns tobaksavvänjare på de flesta mottagningar där operationer utförs. Kom ihåg att be om nikotinläkemedel om du tror att du behöver det. Det går bra att använda nikotinläkemedel som hjälp om det behövs för att du ska kunna sluta röka i samband med din operation. Även om nikotin i sig är skadligt så är koncentrationen du får i dig mycket mindre i läkemedel än om du röker.
Undvik att snusa i samband med en operation
Riskerna för komplikationer ökar även med snus och e-cigaretter, även om det inte är i samma utsträckning som med rökning. Du bör därför inte snusa eller använda e-cigaretter i samband med en operation
Läs mer om Hjälp att sluta snusa.
Material från 1177