Tobaksstopp kan påverka hälsan i fler dimensioner

En av de största framtida utmaningarna för hälso- och sjukvården är de allvarliga förändringarna i klimatet. Ökade temperaturer, luftföroreningar, färskvattenanvändning, migration, förlust av biologisk mångfald och markförstöring innebär stora risker för befolkningens hälsa. Du kan läsa mer om vad vår ordförande Mona Wahlgren beskriver i SSF:s publikation “Ett ändrat klimat ger ohälsa”

Vet alla att "nikotin" är ett gift?

Snus och e-cigaretter erbjuds med härliga smaker, och de framställs som fräschare och hälsosammare alternativ till cigaretter. Det går bra för tobaksindustrin. Så bra att många nu tror att nikotin är ofarligt. Viktigt att vi är med och och visar på motsatsen, eftersom tobaksbolagen riktar sig mot ungas ovana att kritiskt granska vad som man stoppar i mun. Läs mer i artikel på Tobaksfakta. Sprid gärna den i era medier.

Covid-19 borde göra rökavvänjning ännu viktigare. Det menar så gott som alla forskare när man granskar litteraturen

Läs mer i Vårdfokus debattartikel.
Det finns fler argument: En ny rapport från IHE visar att cancer hos 28 procent av de personer som diagnostiserades år 2018 kan relateras till potentiellt påverkbara riskfaktorer. Rökning är den enskilt största påverkbara riskfaktorn och står för 11 procent av all förebyggbar cancer enligt beräkningarna.Läs mer i rapporten

Hur kan du möta nikotinberoende

9 december kommer ett webbinarium, där kan du få bl.a veta mer hur hjärnan påverkas av nikotin. Vår föreläsare Sara Lindholm är disputerad vid Karolinska Institutet i klinisk neurovetenskap med inriktning på beroende. Engagerad i utbildnings- och forskningsfrågor inom beroendeområdet genom flera olika styrelser och forskningsråd. Är ordförande för svenska spels oberoende forskningsråd om spelberoende. Hon kommer att prata om hjärnan, detta fantastiska organ, och hur nikotin påverkar hjärnan och vårt beteende.Läs mer i vår kalender där kan du anmäla dig.

DigiDalen 2: Dansar väljare och partier i takt – inför framtiden

Onsdagen den 21 oktober kl 13.00 arrangerar Tobaksfakta ”DigiDalen 2”. Deltagarna får ta del av fortsättningen av Kantar Sifos undersökning där allmänheten tycker till om den svenska tobakspolitiken. Moderator är Marianne Rundström, journalist och tidigare nyhetsankare på SVT. Deltagare i diskussionen kommer från Riksdagens politiska partier.

DigiDalen är en digital mötesplats där vi diskuterar aktuella tobakspolitiska frågor.
Välkommen att anmäla dig via epost till: info@ymtkansli.org